Verwerkende industrie

Citaat NMa-Agenda 2010-2011:

“De verwerkende industrie is een veelomvattend onderdeel van de economie. Enkele deelmarkten komen in de economische detectie naar voren als risicogebieden. Diverse markten kenmerken zich door een hoge concentratiegraad  ConcentratiegraadDit is een maatstaf voor de mate van concurrentie in een bepaalde sector. Hiervoor wordt gekeken naar het marktaandeel van de grootste ondernemingen uit een sector. Hoe minder spelers er actief zijn in een sector, hoe hoger de concentratiegraad.  en homogene producten  Homogene productenProducten die in de beleving van afnemers hetzelfde zijn  . Dat zijn twee factoren die duiden op een verhoogd risico op mededingingsbeperkende overtredingen. Het belang van de verwerkende industrie is groot, omdat een kartel op dit niveau direct invloed heeft op de prijsvorming van andere (consumenten)producten.”

Kartel van inzamelaars van zeescheepsafval

Drie inzamelaars van zeescheepsafval  ZeescheepsafvalAfval dat bij de exploitatie van een zeeschip vrijkomt. In het kader van deze zaak kan gedacht worden aan bilgewater en afgewerkte olie  in het havengebied van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis krijgen een boete van in totaal ruim EUR 2,9 miljoen wegens kartelvorming in de periode augustus 2005 tot en met juli 2007. De partijen maakten prijsafspraken en verdeelden onderling opdrachten voor het afvoeren van zeescheepsafval. De exploitanten van de zeeschepen zijn hiervan de dupe. Terwijl de klanten van de drie inzamelaars dachten dat zij concurrerende aanbiedingen kregen, stemden de karteldeelnemers in het geheim met elkaar af wie de opdracht zou krijgen en voor welke prijs.

Rechter bekrachtigt boetes voor garnalenkartel

Handelaren in garnalen en Nederlandse, Duitse en Deense producentenorganisaties van vissers in de garnalensector moeten bij elkaar ruim EUR 4,4 miljoen aan boetes betalen voor overtredingen van het kartelverbod in de periode 1998-2000. Dit is de eerste zaak waarin de NMa ook buitenlandse partijen beboet heeft. De vissersorganisaties maakten afspraken over de maximale hoeveelheid garnalen die zij wekelijks per kotter aan land mochten brengen. Daarbij gaven de vissers en de handelaren elkaar onderling ook garanties voor een minimumprijs  MinimumprijsDe laagst toegestane prijs voor een product of dienst  . Het grootste deel van de boetes, ruim EUR 3 miljoen, komt voor rekening van de twee betrokken groothandelaren. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) definitief bevestigd na een slepend juridisch conflict van ruim acht jaar over de boetes die NMa begin 2003 heeft opgelegd. De boetes zijn wel lager dan de oorspronkelijke boetes.

 • Voeg toe aan mijn selectie
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (8)
 • Print
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (8)
 • Deel
  • LinkedIn