Integratie van groothandelsmarkten

Citaat NMa-Agenda 2010-2011:

“De goede werking van de energiemarkt is voor een belangrijk deel afhankelijk van de groothandelsmarkt  GroothandelsmarktDe markt waarop de handel plaatsvindt tussen producenten, handelaren en leveranciers.   . Immers, hoe meer voordeel de energieleveranciers kunnen behalen door concurrentie op de groothandelsmarkt, hoe meer voordeel zij aan hun afnemers kunnen doorgeven. Voor de werking van de groothandelsmarkten is het onder andere van belang dat de Nederlandse markt gekoppeld is aan de omringende landen. Hierdoor heeft de consument meer keuze voor goedkope of duurzame energie. Bovendien zorgt het voor meer leveringszekerheid. De NMa spant zich daarom in voor de totstandkoming van een Noordwest-Europese energiemarkt, bijvoorbeeld door het stimuleren van internationale handelsplaatsen  HandelsplaatsenAlgemene term voor 'plaatsen waar gehandeld wordt'. Voor gas en elektriciteit zijn dit geen fysieke plekken, maar methoden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Er wordt bilateraal gehandeld, maar ook via beurzen en brokers (OTC).  en door te onderzoeken of het mogelijk is om ongebruikte capaciteit voor de markt beschikbaar te maken.”

Marktkoppeling in Centraal West en Noord-Europese regio's een feit

De NMa en de Britse toezichthouder Ofgem hebben de veilingregels  VeilingregelsRegels die van toepassing zijn op een veiling  goedgekeurd van de BritNed-kabel die Groot-Brittanië verbindt met Nederland. Nu de veilingregels zijn goedgekeurd kan BritNed de kabel in bedrijf nemen. Op de grensverbindingen tussen Nederland en België kan intradagelijkse elektriciteitshandel  Intradagelijkse elektriciteitshandelHandel in elektriciteit op de dag zelf   plaatsvinden via de beurs APX-Endex. De NMa heeft de benodigde regels voor deze marktintegratie goedgekeurd. De NMa heeft ook handel in elektriciteit op de dag zelf tussen Noorwegen en Nederland mogelijk gemaakt. Ten slotte is door de zogeheten NorNedkabel uiteindelijk een marktkoppeling  MarktkoppelingMethode die zorgt voor een optimale benutting van grensoverschrijdende transportcapaciteit waardoor de prijs voor het product in de gekoppelde markten aan beide zijden van de grens gelijk is zolang er nog capaciteit beschikbaar is om de commidity te transporteren.  ontstaan voor alle Nederlandse grensverbindingen. De NorNedkabel is een 500 kilometer lange onderzeese kabel tussen Eemshaven in Groningen en Feda in Noorwegen.

Gasmarkt opengebroken

GasTerra neemt op aandringen van de NMa maatregelen die leiden tot meer concurrentie op de groothandelsmarkt voor gas. De belangrijkste stap is het aanbieden van een nieuwe dienst aan energiebedrijven om gas op te slaan. Deze dienst is nodig om aan wisselende vraag naar gas in zomer en winter te kunnen voldoen. De energieleveranciers krijgen meer keus bij het inkopen van hun gas.

 • Voeg toe aan mijn selectie
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (8)
 • Print
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (8)
 • Deel
  • LinkedIn