Financiële en zakelijke dienstverlening

Citaat NMa-Agenda 2010-2011:

“Ondernemingen die voornamelijk diensten leveren aan bedrijven behoren tot de zakelijke dienstverlening. Zij spelen een grote rol bij productiviteitsverbetering   Productiviteitsverbetering verbetering van de productiviteit  van andere (klant)bedrijven. Op basis van tips en signalen bestaat het vermoeden dat er in deze sector mededingingsbeperkende afspraken worden gemaakt. De NMa ontvangt ook veel tips en signalen over de vastgoedsector. Zij gaat daarom structureel toezicht houden en ontwikkelingen in deze markt nauwlettend observeren. Door de omvang, de groeiende complexiteit en het gebrek aan transparantie is de vastgoedsector kwetsbaar voor overtredingen.”

Wasserijkartel beboet voor 18 miljoen

De NMa beboet vier grote wasserijen voor EUR 18 miljoen wegens marktverdeling  MarktverdelingHet verdelen van de markt of een bepaald gebied tussen verschillende ondernemingen.  . De wasserijen reinigen onder meer bedlinnen en bedrijfskleding voor zorginstellingen. De NMa acht bewezen dat het wasserijkartel in ieder geval vanaf 1 januari 1998 de Nederlandse markt onderling verdeelde. De betrokken wasserijen kregen ieder een eigen rayon en daarbuiten mochten zij niet met elkaar concurreren. Het gevolg van hun langdurige klantenverdeling was dat zorginstellingen geen concurrerend aanbod kregen van deze wasserijen en dus minder konden profiteren van de voordelen van onderlinge concurrentie.

Woningbezitters bij huizenveiling jarenlang gedupeerd door kartel

Huizenbezitters die gedwongen waren hun huizen via een executieveiling  ExecutieveilingOnvrijwillige openbare verkoop via een veiling ter voldoening van een openstaande schuld  te verkopen, zijn jarenlang gedupeerd door een kartel. De NMa legt daarom boetes op van in totaal EUR 6,3 miljoen aan 14 handelaren. De handelaren hielden de prijs op executieveilingen kunstmatig laag om er tijdens een heimelijke naveiling  NaveilingNaveilingen: dit zijn door de Deelnemende Ondernemingen zelf georganiseerde – onofficiële – veilingen, die plaatsvinden na de officiële veilingen en waarbij zij elkaar de gelegenheid geven de onroerende zaak alsnog te kopen van de afmijner en zij onderling het verschil tussen de prijs in de naveiling en de afmijnprijs verdelen  aan te kunnen verdienen. De kartelafspraken vonden plaats tussen juni 2000 en november 2009 op executieveilingen van ruim 2000 woningen door heel Nederland.

Marges hypotheekmarkt hangen samen met concurrentiedruk

De marges op hypotheken  Marges op hypothekenHet verschil tussen de door de consument betaalde hypotheekrente en de kosten van de finaciele instelling om de hypotheek te verstrekken  in Nederland bevonden zich begin 2011 op een vergelijkbaar niveau als voor de kredietcrisis. Deze margedaling ging samen met een toename van de concurrentie. Uit een sectorstudie van de NMa blijkt dat de margedaling samenging met een toename van de marktaandeel van enkele buitenlandse banken en verzekeraars ten koste van de grote Nederlandse banken. Hieruit blijkt dat de uitdagers belangrijk zijn voor een goed functionerende hypotheekmarkt. Consumenten spelen ook een belangrijke rol bij het versterken van de concurrentie door meerdere hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken en hierbij ook andere aanbieders dan de grote Nederlandse banken te betrekken.

 • Voeg toe aan mijn selectie
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (8)
 • Print
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (8)
 • Deel
  • LinkedIn