Woningbezitters bij huizenveiling jarenlang gedupeerd door kartel

Huizenbezitters die gedwongen waren hun huizen via een veiling te verkopen, zijn jarenlang gedupeerd door een kartel. De NMa heeft daarom boetes opgelegd van in totaal EUR 6,3 miljoen aan 14 handelaren. De kartelafspraken vonden plaats tussen juni 2000 en november 2009 op executieveilingen door heel Nederland van ruim 2000 woningen. De 14 handelaren die een boete krijgen, waren betrokken bij de veiling van 265 tot (in enkele gevallen) meer dan 1100 woningen per handelaar.

De handelaren hielden de prijs op de executieveiling  ExecutieveilingOnvrijwillige openbare verkoop via een veiling ter voldoening van een openstaande schuld  kunstmatig laag om er tijdens een heimelijke naveiling  NaveilingNaveilingen: dit zijn door de Deelnemende Ondernemingen zelf georganiseerde – onofficiële – veilingen, die plaatsvinden na de officiële veilingen en waarbij zij elkaar de gelegenheid geven de onroerende zaak alsnog te kopen van de afmijner en zij onderling het verschil tussen de prijs in de naveiling en de afmijnprijs verdelen  aan te kunnen verdienen. Het huis bracht door de werkwijze van de handelaren minder op. Handelaren weerden buitenstaanders of probeerden ze, al dan niet via intimidatie, bij het kartel te betrekken. De handelaren manipuleerden de veiling via symbolen en gebaren. Vervolgens werd het huis op een naveiling door de kartellisten opnieuw verhandeld. De ‘winst’ voor het kartel, het verschil in prijs tussen de officiële veiling en de naveiling, werd onderling verdeeld.

Hoog risico op mededingingsrechtelijke problemen

Op executieveilingen bestaat een hoog risico op mededingingsrechtelijke problemen, zo blijkt uit het onderzoek van de NMa en uit de resultaten van een consultatie over de werking van executieveilingen. Zo krijgen potentiële bieders beperkt informatie over het te veilen object en loopt de koper veel risico. De (uiteindelijke) kosten die gemoeid zijn met een aankoop zijn daardoor lastig in te schatten. Dit leidde er op de onderzochte veilingen vaak toe dat slechts weinig particuliere bieders aanwezig waren. De verdachte handelaren bleken elkaar regelmatig op veilingen tegen te komen, waardoor het makkelijker werd om afspraken te maken.

Betere prijsvorming mogelijk

Volgens de NMa kan de prijsvorming op executieveilingen verbeterd worden door ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk informatie beschikbaar is over bijkomende kosten, de staat en de bewoning van het pand. Dit kan onder meer door vaker bezichtigingen te organiseren. De veiling zou zo moeten worden georganiseerd dat particulieren makkelijk begrijpen hoe het systeem werkt. Verder zou meer bekendheid gegeven kunnen worden aan het woningaanbod op executieveilingen, bijvoorbeeld via websites waar particulieren huizen zoeken.

Tegen de 14 boetebesluiten kunnen betrokken handelaren bezwaar maken en beroep instellen bij de rechter. De NMa heeft in oktober 2011 aan 42 andere handelaren een rapport verstuurd, met het vermoeden van een kartelovertreding. Het onderzoek naar deze handelaren loopt nog.

De NMa heropende het onderzoek nadat de Belastingdienst relevante informatie aan de NMa had overgedragen. Deze samenwerking past in de geïntegreerde aanpak van de overheid om misbruik in de vastgoedsector tegen te gaan. Dit is ook onderdeel van de NMa-Agenda 2010-2011.

Zie ook

Er zijn geen gerelateerde links bij dit artikel.
 • Voeg toe aan mijn selectie
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (42)
 • Print
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (42)
 • Deel
  • LinkedIn