NMa beboet kartel van inzamelaars van zeescheepsafval

Drie inzamelaars van zeescheepsafval  ZeescheepsafvalAfval dat bij de exploitatie van een zeeschip vrijkomt. In het kader van deze zaak kan gedacht worden aan bilgewater en afgewerkte olie  in het havengebied van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis krijgen een boete van in totaal ruim EUR 2,9 miljoen wegens kartelvorming in de periode augustus 2005 tot en met juli 2007. De boetes zijn als volgt: Odfjell Terminals Maritiem B.V (voorheen AVR Maritiem B.V.): EUR 227.000 (onderdeel van het kartel vanaf 1 januari 2006); International Slop Disposal B.V.: EUR 1.861.000; Ships Waste Oil Collector B.V.: EUR 834.000. Tegen dit besluit van de NMa staat bezwaar en beroep open.

De partijen maakten prijsafspraken en verdeelden onderling opdrachten voor het afvoeren van zeescheepsafval. De exploitanten van de zeeschepen zijn hiervan de dupe. Die exploitanten proberen een zo goed mogelijke prijs te krijgen voor het afvoeren van het afval door bij meerdere inzamelaars een offerte op te vragen. Terwijl de klanten van de drie inzamelaars dachten dat zij concurrerende aanbiedingen kregen, stemden de karteldeelnemers in het geheim met elkaar af wie de opdracht zou krijgen en voor welke prijs.

Zaak aan het rollen door tip VROM-IOD

De NMa is deze zaak op het spoor gekomen dankzij de Inlichtingen- en opsporingsdienst van het toenmalige Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM-IOD). Deze activiteiten werden bij toeval ontdekt toen de opsporingsdienst in het kader van een milieuonderzoek de telefonische contacten van een van de betrokken ondernemingen aftapte. Het Openbaar Ministerie heeft de opnames van deze telefoontaps  TelefoontapsAfluisteren en opnemen van telefoongesprekken  en schriftelijk bewijs aan de NMa overgedragen.

Zie ook

Er zijn geen gerelateerde links bij dit artikel.
 • Voeg toe aan mijn selectie
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (42)
 • Print
  • Dit artikel
  • Dit hoofdstuk (42)
 • Deel
  • LinkedIn